PITTI esposizione TRA L’ATTIMO E L’ETERNITA’,
Art Centrum Forum, Sofia, Bulgaria

 

Снимки от деня

14:17, 31 март 2015

 НОВИНАР

Един от най-уважаваните световни артисти Албино Пити сътвори експлозия от цветове в галерия "Форум" (ул. "Васил Левски 93). Типично по италиански вернисажът „Между мига и вечността“ бе открит с пърформанс, а най-радостни в играта с четки и бои бяха децата. Изложбата на Албино Пити ще продължи до 13 април.

 Снимка Ани Петрова

Изкуство между мига и вечността показва Албино Пити в България

 12.04.2015 


 Световно известният художник обагри в искрящи цветове Арт галерия „Форум“ в София. Творбите му избягват формата и дават възможност на зрителя с въображение да потегли на непредсказуемо пътешествие извън времето и пространството.

Изкуство между мига и вечността показва в Арт галерия „Форум“ в столицата световно известният художник Албино Пити. Експозицията е озаглавена „Между мига и вечността“, а картините дават възможност на зрителя с въображение да потегли на непредсказуемо пътешествие извън времето и пространството. Авторът избягва формата и с естествен и лек рисунък и неподражаема непринуденост въздейства върху подсъзнанието с багри, звуци и аромати.

Художникът, който е роден в Италия, но е учил в Холандия, работил в Испания, а сега живее в Италия и в България, твърди, че всяка страна има своя атмосфера, която прави творчеството му различно. В Испания се раждат предимно картини в черно и червено. В Америка преобладават сивите тонове. Италия е хармонична и пастелна. А България е като малка Италия. Тук той се чувства в пълно духовно равновесие и най-добре медитира.

„Творчеството на Пити не е плод на съзнанието, а е отражение на истинския живот. Самото творчество е състоянието на „non mente“, на духовно издигате на мисълта, емоциите и очакванията. „, пише в представянето на изложбата в галерия „Форум“ Ваня Атанасова.

За Пити предстои майсторски клас в училище по изкуствата „Artis“. Курсът е една „разходка“ през хилядолетията, съчетава в себе си изкуство, история, психология, философия и теология, разглежда греховете и добродетелите в неразривна свързаност в търсене на познание за човека, на вътрешен баланс и хармония. Дава добра теоретична и практична основа, чрез която учениците свободно да могат да изразят себе си, своите позиции и чувства, използвайки различни стилове на рисуване, съчетавайки цветове и пресъздавайки своя вътрешен свят.

Албино Пити е сред водещите и най-уважавани артисти в съвременното изкуство. Критикът Гулиелмо Джулиоти казва за него: „За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!“.
Картини на Пити са изложени  в музеи по цял свят, зад гърба си художникът има над 500 изложби и повече от 80 пърформанса, на творчеството му са посветени 24 книги. Основоположник е на няколко течения в изкуството: „EКСПАНЗИОНИЗЪМ“, „АБСТРАКТЕН СИМВОЛИЗЪМ“, „ART,WORLD, FORCE“.

 

 

 КАЛИГРАФСКОТО ИЗКУСТВО НА АЛБИНО ПИТИ В ГАЛЕРИЯ "ФОРУМ", СОФИЯ

31.03.2015

редактор: Христина Мирчева

 Галерия "Форум" представя изложба на италианския художник Албино Пити

"Между мига и вечността"

24 март 2015  31 април 2015

Калиграфското изкуство на Пити е универсална, дълбока духовна форма на изразяване, която има традиция в лиричната абстракция и представлява пътя на вътрешно израстване, което ни позволява да опознаем по-добре света, който живеем.

Колкото е по-силно „лирическото аз” на един творец, толкова той изпитва по-голямо щастие. Такъв резултат се постига чрез постоянно усъвършенстване и преодоляване на егото.

Понятието на Дзен "Non mente" е зоната, която позволява да се предават послания чрез енергийния поток и да се генерира по-висша енергия.

Когато хората вникнат в творбата на художника, съзнателно или подсъзнателно приемат тези енергийни послания и достигат до вътрешния замисъл на произведението: това може да доведе до положителни изменения както в съзнанието, така и в подсъзнанието на наблюдателя.

Творчеството на Пити не е плод на съзнанието, а е отражение на истинския живот. Самото творчество е състоянието на "non mente", на духовно издигате на мисълта, емоциите и очакванията.

Трябва да освободиш разума и сърцето си и да се концентрираш върху смисъла и творчеството на Пити.

Философският смисъл е да се слееш с картината.

Пити завладява с естествен и лек рисунък. Творбите му изразяват непринуденост и символика, трудно разбираеми за неподготвеното око. Извънредно синтетичен художник, извеждащ същественото, достигайки най-високото ниво на неподправеност.

Това е живописта на Пити.

  

art, world, force