Performance di Pitti per il quindicesimo
compleanno al Lyceum Artis di Sofia

 

    

Световното изкуство влезе в „АРТИС“

Коридорът на училище „Артис“ се превърна в 30-метрово ателие за италианския художник Албино Пити, който създаде 15 еднометрови картини съвместно с учениците по повод 15-годишнината на училището.

Известният в цял свят артист даде старт на пърформанса „ART WORLD FORCE“  точно в 15 часа като символично разля боя върху платната и покани учениците да грабнат четките и да се впуснат в създаването на абстрактните картини.

 

В рисуването се включиха ученици от първи до дванадесети клас, които с всеотдайност смесваха боите в продължение на 150 минути преди да се доверят на Пити да довърши с размах творбите им.

На въпроса на журналисти: „Защо за пореден път избирате да работите с деца?“, Албино пити с усмивка отговори: Децата са  гениални. Когато пораснат и поискат да бъдат художници, започват да учат това, което са могли да правят неосъзнато като деца.

 

Картините от пърформанса, както и някои от най-новите картини на учениците, ще бъдат представени от самия Албино Пити на 21.11.2014 г. /петък/, от 18:00 часа в национален Арт център „Форум“ по време на изложбата по случай 15-годишнината на ЧСОУ по изкуства и чужди езици „Артис“.

 

По инициатива на Частно СОУ „Артис“ и със съгласието на Албино Пити набраните средства от предстоящата благотворителна изложба ще бъдат дарени за развитието на таланта на деца в неравностойно положение, които желаят да се развиват в сферата на изкуството.

Гостуването на Албино Пити ще продължи с изнасянето на лекция за съвременното изкуство в четвъртък -  20.11.2014 г., отново символично от 15.00 часа в ЧСОУ „Артис“.

     

Италианецът не е за първи път специален гост на столицата. Преди 2 години той пристигна у нас, за да подкрепи кандидатурата на София за Европейска столица на културата, като изрисува тролейбус от градския транспорт на площад „Княз Александър I”.

Албино Пити е сред водещите и най-уважавани артисти в съвременното изкуство. Критикът Гулиелмо Джулиоти заявява за него: „За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!“ .

Картини на Пити са изложени  в музеи по цял свят, зад гърба си художникът има над 500 изложби и повече от 80 пърформанса, на творчеството му са посветени 24 книги. Основоположник е на няколко течения в изкуството: „EКСПАНЗИОНИЗЪМ“, „АБСТРАКТЕН СИМВОЛИЗЪМ“, „ART,WORLD, FORCE“.

ЧСОУ по изкуства и чужди езици „Артис“ е основано през 1999 г. и е член на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) – гарант за качествено образование.

Училището е носител на многобройни награди и отличия и предоставя обучение по чужди езици и изкуства, съобразено с най-новите тенденции в европейското образование .

     

 

ЧСОУ „Артис“ дари картина на Албино Пити за

благотворителния търг на Американската търговска камара.

Картината на световноизвестния италиански художник бе най-скъпо продадената творба на благотворителната вечер за Деня на благодарността, организирана от Американската търговска камара в България.

Частно СОУ „Артис“ имаше възможността да дари картина, създадена от популярния в цял свят художник Албино Пити, за набиране на средства за ученици и студенти в неравностойно положение.

Сумата, която дари училище „Артис“, чрез продажбата на картината е 2000 лв., които ще бъдат разпределени за подкрепата на две каузи на фондация “Помощ за благотворителността в България ” – стипендиантската програма “Готови за успех” и фонд “Ние можем”.
Инициативата е на Американската търговска камара в България, която организира благотворителен търг, към който по специална покана се присъедини и училище „Артис“.

Самият Албино Пити с радост дари творбата си, създадена на 19.11.2014 г по време на пърформанса „ART WORLD FORCE“, организиран по повод на 15 – годишнината на Частно СОУ „Артис“.

Американската търговска камара в България организира благотворителна вечер за Деня на благодарността в САЩ за поредна година.

Събитието беше открито от Марси Рийс – посланик на САЩ В България.

Целта на благотворителната вечер е да се наберат средства за ученици и студенти в неравностойно положение. По време на инициативата ще се проведе търг с тайно и явно наддаване за произведения на изкуството. Средствата от стойността на кувертите също ще бъдат дарени за каузата.

Благотворителната вечер е посветена на две каузи на фондация “Помощ за благотворителността в България ” – стипендиантската програма “Готови за успех” и фонд “Ние можем”.


Българка "отвлече" художника космополит Албино Пити

ИРИНА ГИГОВА

05 юни 2015 

 АРТ: NOVINAR.bg

Художникът омагьосва малки и големи.

Италианецът е очарован от срещата си с Христо Явашев

Какво може да накара именит италиански художник, роден буквално в скута на музите, да хвърли котва у нас и да преподава на прохождащи живописци? Първата причина винаги е любовта. „Обикновено мъжете отвличат жените, но този път една жена отвлече мен и по чиста случайност дойдох в България. В началото беше странно, бях свикнал да обикалям целия свят и имах трудности в първите 3 месеца тук, но полека-лека се запалих по София - прекрасен град, който се съизмерва с човешките стъпки. И така – 3 години…”, обяснява със загадъчна усмивка Албино Пити, който има в CV-то си участия в близо 500 общи изложби и десетки самостоятелни експозиции, пърформанси и инсталации на няколко континента.

Втората причина е космополитната нагласа на маестрото, който е убеден, че пътешествията и промяната на локацията са най-добрата школа за твореца, свикнал да се усъвършенства винаги и навсякъде. За да учи, той е изоставял домове, градове, държави. Третата е срещата му с новите собственици на столичното частно училище „Артис”, единственото у нас с профил изкуства в началния курс и комбиниращо чуждоезиково обучение и художество в гимназиалните класове. Синьор Пити омагьосва възпитаниците си със своите арт акции и е уважаван ментор там.

В разпръснатия из Европа род на италианеца има хирурзи, инженери, физик и математик, писател и, разбира се – художници и създатели на красота във всевъзможните й форми. Дядото на Албино е сред изтъкнатите модисти в началото на 20-и век и държи ателие с 22-ма работници в Тревизо – чак половин век по-късно там се прочува Бенетон. Баща му пък е инженер във военния флот и е работил в Русия, Австрия и другаде, преди да се установи във Флоренция. Ако попитате художника има ли нещо общо фамилията му с известното модно изложение „Пити” в града, той ще каже: „Проектирал съм и тоалети. Обожавам елегантната дамска дреха. Когато гледаш манекените да се движат по подиума, материите и цветовете трептят по тях точно като моята живопис – тя е цвят в движение”.

В Италия младият Пити е черната овца в семейството. „Поставиха ми условие: или ще бъдеш инженер като баща си, или се махаш от тоя дом. Тогава телефонирах на вуйчо в Ротердам и малко по-късно се озовах там да следвам изобразително изкуство”, връща лентата той. По онова време ученикът на известния акварелист проф. Клаас Пийлман съчетава двете страсти – музиката и живописта. 

Вдъхновява се от блуса, от Джеймс Браун и е барабанист в група, а в картините на Моне, Ван Гог, Сезан открива своеобразен ритъм.

С времето формата започва да го интересува все по-малко – според него тя вече е достатъчно усъвършенствана от Роден, Микеланджело, Гоя или Рембранд, а трябва да се върви напред. Така преминава отвъд класическата живопис и стига до абстракцията. Един художник, дори да не е виртуоз, ако е себе си, ако е оригинален, той е гигант, смята Пити, който съветва и българските си 15-18-годишни възпитаници да са свободни, със своя собствена мисъл и философия. „Уча ги на свобода на движението – да го правят естествено, така, както се хранят, както се обличат. Уважавайки, разбира се, определени основни канони - казва той. И още: - Да бъдеш воден от бягащия миг, защото животът се състои от множество малки мигове. Така е и в рисуването – то е множество секунди. Дори когато някои от тях са грешки, петна, те от дефекти могат да се превърнат в ефекти, които карат платното да грейне, да стане произведение на изкуството”.

Албино Пити твърди, че понеже самият той няма деца, трябва да е за своите ученици трамплинът, който да ги изстреля към големия свят на творчеството. Говори им на италиански, а неговата асистентка Правда – преподавателка в училището, превежда. Понякога рисуват заедно, понякога младоците се справят сами и ако се налагат дребни корекции, маестро Пити иска разрешение да ги нанесе, защото е наясно, че и начинаещите в художеството имат его... Е, засега те винаги се съгласяват с неговите поправки. „Аз съм един от тях – пораснало дете с международен опит и знания, които на драго сърце споделям с тях. Опитът прави възрастта, а не възрастта опита”, заключава пърформърът, който мечтае да инициира у нас тв риалити, показващо как се създават произведения на изкуството.

Италианецът познава и цени доста от българските си колеги, но за да не пропусне някого, предпочита… да говори за Христо Явашев. Двамата се запознават на изложба на Кристо в град Бреша през 2002 г. и Пити си спомня, че е бил очарован от неговата непринуденост. „Художник и артист не е едно и също. Художник е по-скоро работа, занаят. Има огромни стадии между двете неща и не всички ги преминават.

Художникът може да е локален - артистът е универсален.

Но и двамата творят, защото не могат без това”, пояснява Албино Пити. Неговата следваща изява ще е през юли в Италия, в галерия „Арте-хаос”, на която по-рано е бил арт директор, през септември го чакат в Лос Анджелис, а може би през октомври отново ще излага в София. Той предполага, че най-високо го ценят в Испания, където е правил и пърформанс с 50-метрово платно, но отчита и благоприятното влияние на нашата родина върху творчеството му. „В Америка например рисувам с повече черно, червено, жълто, а в София, която е спокоен и не френетичен град, използвам цвета почти като импресионистите, озарен с много бяла светлина. Тук рисуването ми се промени по красив и позитивен начин и защото има нови чувства”, обяснява Албино Пити. Той обаче недоумява защо в малки градчета извън столицата, като Банкя или Вършец, прекрасни сгради, които другаде по света биха трансформирали в музеи, са занемарени и изоставени на плъховете…

 

art, world, force