PITTI esposizione BIG SMALL
Museum Gallery Modern Art, Sofia, Bulgaria

Кампанията „Големите за малките” започва в Галерията за модерно изкуство. Известни личности рисуват картини заедно с големия италиански художник Албино Питти, а приходите от благотворителната разпродажба ще бъдат предоставени за подкрепа на талантливи деца. Творбите, които италианският артист създава с политици, спортисти и хора на изкуството, от днес са изложени в Галерията за модерно изкуство на улица „Оборище” №10 в София. Всеки от гост-художниците e започнал картината с няколко щриха, а Албино Питти е завършил идеята му с изразните средства на абстрактното изкуство. Десетки са имената на гостите в този артистичен благотворителен проект – политиците Желю Желев, Бойко Борисов и Сергей Станишев, певците Валя Балканска, Слави Трифонов и Васил Найденов, спортистите сестри Малееви, Нешка Робева, Илияна Раева, Станка Златева и Димитър Бербатов, артистите Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов, хирургът Александър Чирков, космонавтът Георги Иванов. Пълният списък следва в края на публикацията.

Част от изложбата „Големите за малките” e двумесечна кампания, по време на която всеки ще има възможност да закупи за символична сума репродукция на картините. На финала чрез томбола един ще спечели оригинална картина на Албино Питти, а петима ще получат възможността за лична среща на кафе с някой от гост-художниците. 60% от приходите ще бъдат дарени на фондация „Димитър Бербатов”, като средствата ще са за подпомагане на талантливи деца в България.
 
Това не е първото гостуване на италианския майстор на четката в България – миналата есен Питти изрисува тролей в центъра на София, като по този начин покрепи кандидатурата й за културна столица на Европа през 2019 година. Албино Питти е сред водещите артисти и създател на две течения в съвременното абстрактно изкуство. Стилът и творчеството му са тема на 24 книги; през последните 40 години има над 500 изложби и 80 пърформанса, а негови картини са изложени в музеи по цял свят.

 

  

 

 

art, world, force