PITTI esposizione SPECCHIO DEL’ ANIMA

Gallery EVDOKIA ART GLASS, Sofia, Bulgaria

 

 

 

   Община СТОЛИЧНА

Геният на любовта с изложба в София

21 септември 2017, 11:53
АВТОР Kmeta.bg

Столична култура

          Геният на любовта, пространството и цветовете Албино Пити ще подреди изложба с уникалните си творби в София. Платната му ще бъдат изложени в Evdokia Art Glass gallery на столичната ул. "Раковски" 120 от 17 октомври. Творбите му ще останат месец в галерията. Така изкушените от изкуството и творбите на художника ще могат да им се насладят до 18 ноември. В галерията ще бъдат подредени над 30 от творбите на Пити. 

          Световни критици остават очаровани от платната на родения в град Бреша на 12 април 1951 г. художник, перкусионист и италиански артист. Той се посвещава на музиката и на рисуването от младежките си години. През 70-те години на миналия век Пити загърбва класическата живопис и дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. През 80-те в Мадрид създава произведения в нов калиграфски стил. Неговата живопис се отличава с изключителна бързина, една живопис не само на жестовете, но също така аналитична, на движението и на цветовете, в стила на абстрактния символизъм. В Мадрид многобройните му творби са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации. Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди.
 
          Неговото неформално изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства, диктувани от сърцето. През 1987 г. Пити създава „ESPANSIONIZMO” (Експанзионизъм), ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия, без граници или ограничения.
 
       Той прави фурор с изложбите си Ню Йорк, Далас, Филаделфия и Лос Анджелис. Като творец Албино Пити получава голямо международно признание, творбите му са изложени в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Кралство Монако, Обединените Арабски Емирства, Сан Марино, Канада, Великобритания, Мароко, Швеция, Дания и в други страни. В Мадрид критикът Хуан Луис Монтане го представя като „Пити – геният на любовта, пространството и цветовете”.
 
          През 2012 в София рисува върху тролейбус от градския транспорт в подкрепа инициативата за „София - Европейска Столица на Културата 2019”. През март 2013 открива самостоятелна изложба в Националната художествена галерия в София – „Vis&Vertigo” (Сила & Завихряне), с два пърформанса „VIS-рождество” и  „Пътят на живота”. Следват изложби в други галерии и градове на България – Музейна Галерия за модерно изкуство – София, Художествена галерия – Русе, галерия „Джамията” – Дупница, където рисува върху платно от 30 метра. В Towers Gallery – София посвещава на Кристо десет свои произведения.
 
          Пити има зад гърба си повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса, а на стила и творчеството му са посветени 25 книги, като най-добре ги описва критикът Guglielmo Gigliotti (Гулиелмо Джиглиоти): “За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”
 
   
 

 

art, world, force