PITTI esposizione VIA DELLA SETA Art Gallery PENTIMENTO, Sofia, Bulgaria

 

Кой е геният на любовта, пространството и цветовете?

Разбира се, той е италианец. Албино Пити – роден в град Бреша, Италия, през 1951.


За негова изложба в Мадрид критикът Хуан Луис Монтaнe казва така – „той е геният на любовта, пространството и цветовете“.

И не само.

Пити е абстракционист. Нещо, трудно разбираемо наоколо.

 

Но най-важното от всичко в биографията на този художник е смелостта.

 
Да рисува нещата, които другите тепърва ще откриват.
 
Например, през 80-те, Пити работи в съвсем новия стил „абстрактен символизъм“, а през 87-ма създава ново направление в живописта – експанзионизъм.
 
През 90-те  става един от създателите на трансвизионизма, а в края на същото десетилетие е част от новото художествено движение - Група за Диалектически Аниконизъм.
 

 

Нищо не е статично при Пити. Нищо не залинява и не се самопровинциализира, както при мнозина познати наоколо артисти.

 
Енергията, с която този човек работи удивлява хората в цял свят. А и самият Пити не седи единствено в рисуването, той е и музикант (перкусионист), и автор на пърформънси.
 
Ето, през 2012-та (на 17 октомври) на Пити му хрумва безвъзмездно да нарисува на площад „Княз Александър Батенберг” на живо картина върху тролейбус от градския транспорт. Първите щрихи с четката са направени от деца – ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език.
 

 

Активен артист. Обратното на застиналото изкуство, което познаваме.

 
Човек, който има над 500 изложби, над 80 пърформънси, а за творчеството му са написани, внимание…24 книги. Ако трябва да го обясним лесно – това е артист, който не го мързи.
 

А, както казва един от критиците му – „За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”.

И, ако докато четете за един италианец, който има енергията, заедно с български деца да рисува по софийските автобуси, нищо, че картините му са в изложби навсякъде – от Балканите до Китай, САЩ и обратно, ви се прииска да го видите…
Имате шанс и то на живо.
С новата му изложба :
 
„Via della seta”  Пътя на коприната
 
03.05 – 22.05 2017
 
Откриването на 3 май от 18.30 ч.
 
Art Gallery Pentimento,  София, ул. Уилям Гладстон 8
 
 
Пътят на коприната от Китай до Италия.
 
И още нещо за Пити – той рисува философски. И сам казва, че смисълът е да се слееш с картината, да освободиш разума и сърцето си, и да познаеш състоянието на „ non mente” - на духовно издигане на мисълта, емоциите и очакванията.
art, world, force