PITTI, esposizione SPAZIO TEMPO MEMORIA,
Art gallery Pernik, Bulgaria

 

Световно известният художник Албино Пити
нарисува 50 картини за 1 час в Перник

Ани Николова 08.04.2016 год. TOK.BG

 

Албино Пити – пърформанс в Перник

Световно известният художник Албино Пити посвети специален пърформанс на Перник в чест на родителите на своята любима Ина – актрисата Рилка Константинова и художника-сценограф Константин Константинов, които дълги години са били част от колектива на театъра в Перник и са оставили трайна следа.

Световно известният художник Албино Пити нарисува 50 картини за един час. Пърформансът бе организиран в Перник. Галерия „Любен Гайдаров” събра десетки почитатели на изобразителното изкуство, сред които бяха кметът на общината д-р Вяра Церовска, посланикът на Венецуела в България Н. Пр. Ориета Капони и нейното семейство, заместник кметове от община Перник, областният управител д-р Александър Александров, проф. Джузепе Саконе, ръководител на Европейския политехнически университет в Перник, много художници и ценители на изкуството. Тук бе и фотографът от Венецуела Педро Трибизон, който също е представен в изложбата. Кметът Вяра Церовска поздрави твореца, художника и педагога Пити, и подчерта, че неговите творби са обходили четири континента в над 500 изложби. Маестрото има половин вековен творчески път и поне 40 достойни ученика. Церовска приветства и неговата съпруга Дафина Константинова и разкри, че тя е съдбовно и емоционално свързана с Перник.

 

„Избрах това място не случайно.“ – сподели Албино Пити.

Той посвети своя пърформанс на двама перничани – Рилка и Константин Константинови. Те са родители на съпругата на художника, която го подкрепя във всяко начинание.

 

Галерия „Любен Гайдаров“ се превърна за няколко часа в истински арт център, в който музика, рисуване, фотография съчетаха своите възможности, за да въздействат върху всички сетива на публиката.

Деца от школите по рисуване в Перник и Дупница изпъстриха галерията с детски мечти върху бялата хартия. Към тях се присъедини и малкото внуче на Н. Пр. Капони, което показа завиден талант. Мотото на тяхната изява бе „Сега сме ние“. „Децата са това, което идва след нас и на което си струва да обърнем внимание.“, поясни идеята си Пити и сподели, че след като е постигнал толкова много в своята кариера, от тук нататък смята да се посвети на децата.

 

Дуо „Балкански барок“ изпълни в уникален аранжимент на роял и кавал класически произведения. Хор „Иван Топалов“ поздрави гостите и участниците с изпълнения на популярни хорове от най-обичаните италиански опери „Ломбардци” и Набуко” на Верди, а художникът Албино Пити се присъедини към тях.

 

Кулминацията на вечерта бе пърформансът на самия Пити.

С размах на истински творец, чиито произведения бликат направо от сърцето, Пити за час превърна около 50 бели листа в истински произведения на изкуството пред смаяните погледи на зрителите в галерията. Той рисуваше върху маса, продължаваше върху пода… В средство за рисуване се превърнаха бояджийско мече, празна кофичка от кисело мляко и дори руло от тоалетна хартия. „Всеки предмет може да се превърне в изкуство“, обясняваше въодушевено художникът, докато чрез ярките цветни петна върху бялата хартия изразяваше своите експресивни чувства. „Изглежда много лесно, но много хора са се опитвали да го правят и не са успявали. В тези три минути, за които създавам една картина, е събран целият ми половинвековен опит на творец“, сподели Пити и посъветва децата, които го гледаха с широко отворени очи, първо да научат законите в изкуството и едва тогава да пробват неговата техника.

   

    

Самият Пити е започнал като класически художник, но през 70-те години традиционното рисуване спира да го занимава и той се насочва към модерни форми на изкуство.

През 80-те години в Мадрид създава произведения в нов калиграфски стил. Неговата живопис се отличава с изключителна бързина, една живопис на жестовете, на движението и цветовете в стила на абстрактния експресионизъм. От тогава до днес зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса, а на стила и творчеството му са посветени 25 книги. Най-добре ги описва критикът Guglielmo Gigliotti /Гулиелмо Джиглиоти/: “За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”.

       

В галерия „Любен Гайдаров“ е подредена изложба, която показва творби, рисувани през различните периоди на неговото творчество.

В центъра на галерията е разположена емблематичната му творба „Жълто и черно“, която според автора го следва навсякъде и той никога не се разделя с нея.

   

Изложбата показва и любопитен творчески експеримент, сътворен от Пити и венецуелския фотограф Педро Трибизон. Творбите представляват симбиоза между фотография и живопис.

   

Идеята за експеримента се родила именно в Перник по време на празника „Сурва” в пернишките села. Двамата се запознали и споделили уникалното изживяване, а впоследствие решили да направят общ проект. Предстои им съвместна изява и в Италия.

В галерията са изложени и фотографии на Педро Трибизон, направени по време на празника Сурва в Пернишко.

 

    

art, world, force